A fi sau a nu fi

07/07/2017

Întrebarea zilei, apărută acum 10 ore și 6 minute este “ce fac acum eu?”. S-a terminat sesiunea în sfârșit și pe la noi, ați ghicit. Dar cuvântul “vacanță” încă nu îmi spune nimic..probabil îmi voi pune alarma în seara asta ca de obicei la ora 7.00, o voi amâna mâine până la ora 8 și tot la 8.30 mă voi da jos din pat. Îmi voi bea cafeaua și  la învățat. Și acela va fi momentul în care voi realiza că nu am ce să învăț pentru că am terminat cu examenele. Am TER-MI-NAT!

Cred că studenții la medicină suferă la începutul vacanței de vară de puțin stres posttraumatic. După o lună de presesiune, în care am susținut examenele practice, urmează o lună de sesiune adevărată. Zilele trecute, după examenul de anatomie eram aproape șocată de prezența oamenilor în jurul meu pe stradă, cam acesta a fost nivelul meu maxim de decădere pe sesiunea asta. Recunosc, de data asta m-a prins pe calea ferată fix când trecea un tren pe acolo.

Deja am trecut prin 2 sesiuni și credeți-mă că dacă mi-ar fi spus cineva acum 1 an cât de mult voi putea să învăț în doar 3-4-5-6 zile, nu l-aș fi crezut. Dar s-a întâmplat. Când ajungi la facultate, am 2 teorii în ceea ce privește cum se schimbă creierul nostru: ori începe brusc să se activeze, conștientizând că dacă el nu e, nimic nu e, ori noi începem doar să acceptăm că suntem capabili să facem mult mai multe decât credeam.

Cu toate astea, pentru mine a fost spulberat un mit: studenții la medicină nu dorm. Poate 90% din colegii mei nu dorm, dar eu îmbrățișam patul în fiecare seară la ora 12 și mă trezeam la 7-8. Probabil că în timpul facultății supraviețuiam cu și mai puțin somn. Da, eram zombie, aveam cearcăne, nu eram în stare după examen să leg 2 cuvinte coerent, dar nu vreau să știu cum ar fi fost dacă nu aș fi dormit. Somnul este elementul cheie al unei sesiuni de succes, nu te ajută cu absolut nimic cele 20 de pagini în plus pe care le înveți când ți se închid ochii, nici espresso-ul ăla tare pentru că fără mediator chimic în terminațiile nervoase, nu ai ce să ții activat mai mult timp decât e normal.

Și pentru că tot țin aici pledoarie pentru somn, chiar asta mă voi duce să fac și revin cu mai multe detalii curând. 😊 Mediciniști din toată țara, să dormim bine!

Posted in Uncategorized by Diana Neculau