Cartea Drumul spre Medicină

Cine sunt eu?

Numele meu este Codrin Dragoș Tocuț, sunt student în anul 5 la Medicină (UMF Timișoara) și sunt unul din mediciniștii care s-a lovit de toate zidurile posibile până când a reușit să-și găsească drumul.

Dacă doriți “date din CV”, ar suna cam așa:

  • Bursier la Universitatea “Ludwig-Maximillians” München (Medicină)
  • Bursier la Universitatea din Saarland (Medicină)
  • Practicant la Universitätsklinikum des Saarlandes (Germania)
  • Acceptat ca practicant la Universitätsklinikum Münster respectiv Universitätsklinikum Heidelberg 
  • Premiat cu “Mențiune Specială pentru Excelență” la categoria Erasmus în cadrul Galei Studenților Români în Străinătate, București 2017
  • Bursier al Fundației Smurd în cadrul UPU Târgu Mureș

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știi despre mine cu siguranță nu se află printre cele enumerate. Acelea sunt lucruri care au venit într-un fel natural. Cel mai important este să știi că a fi alături de oamenii care au nevoie de ce pot eu oferi este pentru mine scopul. Așa am început să scriu. Așa s-a născut Drumul spre Medicină.

Dacă vrei să afli mai multe despre carte, te invit să citești prefața scrisă de dr. Teodora Anghel (mai jos)

Cum comand? Există 2 variante. (Prețul cărții este 39,9 RON)

  • Pe smart-publishing.ro (aici – http://www.smart-publishing.ro/product/drumul-spre-medicina/) Transportul fiind prin curier rapid 14 RON în București respectiv 16 RON în orașele din țară
  • Trimite un e-mail cu toate datele necesare la adresa DrumulSpreMedicină@gmail.com (Transport prin Poșta Română ORIUNDE în țară 12 RON cu plata ramburs)

Prefață

Cartea de faţă, „Drumul spre Medicină“, reprezintă o presta- ţie de avangardă ce se instituie ca o breşă de aer proaspăt în mult râvnita fortăreaţă a Medicinei. Este o carte suculentă, plină de interogaţii, dar şi sfaturi practice extrem de utile, scrisă de un tânăr ce ştie să pună sub semnul întrebării tipa- rele obişnuite.

Lucrarea este structurată în 16 capitole, capitole ce se împletesc şi se completează reciproc pornind de la ideea coagulantă a importanţei cunoaşterii de sine şi a alegerii drumului potri- vit în viaţă, ce derivă tocmai din această sondare a propriei fiinţe. Aşa cum însuşi autorul se exprimă „poate nu conştien- tizezi, dar nu ai în mână o carte, ci mă ai pe mine, sufletul meu în câteva sute de grame, în câteva sute de miliarde de atomi. Ai în mână însăşi căutarea fericirii mele, căreia i‐am dedicat viaţa“.

Fără intenţia de a desluşi înţelesul fiecărui capitol în parte (rămâne evident sarcina cititorului de a decripta mesajul lor), simt nevoia să arunc totuşi, împreună cu tine cititorule o privire înainte de a te lăsa singur în „călătorie“.

Să pornim deci la drum…

Capitolul 1 – Începutul
Vreau să menţionez mai întâi faptul că, studentul Codrin D. Tocuţ are capacitatea de a ieşi din carapacea Egoului pentru a arunca o privire spre Sinele profund şi de a asculta de legea intuiţiei ce face parte din zăcămintele noas- tre spirituale eterne. Ascultarea acestui „al şaselea simţ“ a reprezentat deci, alegerea drumului său în viaţă.

Capitolul 2 – Motivele pentru care ar fi bine să‐ţi alegi meseria

Dragă bobocule, în această parte o să afli despre im- portanţa motivaţiei intrinseci în alegerea meseriei, respectiv acel „daimon interior“ care te urmăreşte pe coridoarele în- tortocheate ale sufletului.

Capitolul 3 – Prejudecăţile – ne proiectează în lumea teme- rilor pe care fiecare fiinţă umană le posedă într-o măsură mai mare sau mai mică. Aflăm că frica îţi poate măcina sufletul ca o hârtie abrazivă şi că, remediul împotriva ei nu e nicide- cum vreo pastilă magică.

Aşa cum deosebit de inspirat se exprimă dr Lissa Rankin: „teama ne arată cu degetul ei osos tot ce trebuie să vindecăm în viaţa noastră, iar dacă suntem suficient de curajoşi pentru a vindeca acele aspecte, curajul va înflori în noi, iar premiul pe care‐l primim e starea de pace.“

În capitolul 4 – Autosugestia şi atitudinea, autorul ne ghi- dează cu ajutorul exemplificărilor personale prin culisele fenomenului autosugestiei pozitive, respectiv negative (bine- cunoscute în medicină drept fenomenul Placebo vs Nocebo).

Capitolul 5 – aduce cu sine partea cea mai importantă care ne ghidează în viaţă, respectiv SCOPUL, acel lucru care aşa cum precizează autorul „te trezeşte dimineaţa“, „te bântuie“ şi nu în ultimul rând „te defineşte“. Şi cum altfel am putea realiza acest lucru mai bine, decât prin ceea ce ne relevă ca- pitolul 6, DISCIPLINA, punctul de unde începe cu adevărat călătoria fiecăruia.

Personal consider că, orice medic ar trebui să fie în primul rând un model pentru pacienţii săi în ceea ce priveşte o viaţă sănătoasă, echilibrată.

Încă o dată felicitări autorului, pentru iniţiativa de a repune în drepturi virtuţile benefice ale practicării unui sport, ale unei diete adecvate, deschiderea unor noi orizonturi prin lectură, infuzia permanentă de noutăţi în domeniu şi nu în ultimul rând cultivarea unor pasiuni, hobby-uri colaterale care ştim că sunt cea mai importantă sursă de eustress.

De asemenea, tot în cadrul acestui fascicol al cărţii pune cu sinceritate la dispoziţia celor care-i vor urma drumul propriul său plan de pregătire în vederea admiterii.

Capitolul 7 – Riscul se referă la una dintre cel mai importante calităţi ale unei persoane cu potenţial creativ înalt, capabilă să ajungă în vârful piramidei lui Maslow, adică la autoactualizare – nonconformismul, capacitatea de a ieşi din rând, de a crede cu stăruinţă că, „o lămâie cu bretele verzi e o lămâie în pijama“.

Ţine minte bine drumeţule: Totul depinde de fapt de tine (e vorba de acel locus de control intern despre care am vorbit la cursul de psihologie). Totul depinde de iniţiativa ta, de implicarea ta, de puterea ta de concentrare în menţine- rea direcţiei, de scopul pe care ţi-l fixezi şi de pasiunea cu care-l urmezi.

Aflăm în acelaşi timp şi despre multitudinea de schimbări ce-ţi pot traversa existenţa în această perioadă a vieţii: mutatul în alt oraş, viaţa la cămin, relaţile cu colegii etc. Şi aici cu siguranţă ai ceva de învăţat: despre avantajele, respec- tiv dezavantajele de a trăi singur, despre administrarea bani- lor, despre voluntariat, toate sfaturi bine venite.

Capitolul 10 se referă la o scrisoare ce a circulat pe internet, referitoare la condiţiile existente la ora actuală în spitale, având un conţinut contestat de unii şi aprobat de alţii, aşter- nerea acestor gânduri pe hârtie probând din nou mult curaj din partea adresantului.

Capitolul 11 – Importanţa admiterii
Se spune că poţi învăţa şi din experienţa altora, aşa că parcurge cu atenţie şi acest capitol (E despre tine!). Află cum şi când ar trebui să te pregăteşti în vederea admiterii.

Mie, mi-a plăcut în mod deosebit finalul, e ceea ce mi-am dorit întotdeauna să aud de la un practicant al medicinei: „Medicul e un student pe viaţă şi nu are prea mult timp să se uite în urmă, iar fiecare nouă zi necesită cunoştinţele celei de ieri.“

Tot aici, autorul are inspiraţia de a de reda şi intervi- urile cu doi studenţi de nota 10 pătrunzând astfel în culisele obţinerii notei maxime.

Capitolul 13 – Adevărul despre sistemul în care te bagi şi capitolul 15 pun sub lupă toate avantajele şi dezavantajele existente în sistemul medical actual. Ideea care se degajă însă în ambele capitole, şi ţin să subliniez acest lucru este RESPONSABILIZAREA personală, capacitatea fiecăruia de a se autodepăşi, şlefui şi de a face să strălucească diamantul vocaţiei interioare independent de toate vicisitudinile externe.

Capitolul 14 – Caută‐ţi modele
Numai citind titlul s-au declanşat în mine amintiri

profunde legate de profesoara mea de psihologie din facul- tate, doamna profesor Anca Munteanu. Pot spune cu mâna pe inimă că, dânsa mi-a fost nu numai profesor ci şi mentor spiritual, care mi-a inoculat dorinţa către verticalitate şi care m-a făcut să înţeleg că, atunci când facem o incursiune în forul nostru interior acolo ne aşteaptă miezul nostru incan- descent şi nemuritor care este Esenţa noastră.

Chiar dacă la ora actuală există şi o criză a modelelor, totuşi cu răbdare şi perseverenţă cu siguranţă că o să vă puteţi îndrepta, dacă nu înspre un model real cum a avut Codrin în persoana profesorului său de biochimie, cel puţin un autor pe care-l admiraţi poate să vă schimbe optica asupra vieţii.

Ne îndreptăm vertiginos către final, experienţa Erasmus, ulti- mul capitol marcând lecţia cea mai importantă aşa cum ne mărturiseşte şi autorul. Cuvintele sale cred, ar putea repre- zenta sloganul potrivit al oricărui student la medicină: „Eu nu fac medicina pentru că îmi place ca ştiinţă, ca domeniu, o fac pentru că îmi place să‐i ajut pe cei din jurul meu, să‐i înţeleg, să mă conectez cu ei şi cu tot ceea ce există, pentru că toţi suntem câte o celulă al aceluiaşi corp, încercând să găsim sinergia.“

Lector universitar dr. ANGHEL TEODORA