Câteva zile până la admitere

13/07/2017

Admiterea stă să bată la ușă iar timpul a sosit. Din cele câteva luni rămase mai sunt doar un mănunchi de zile care, adunate, îți oferă posibilitatea să fixezi informațiile de care nu ești sigur. Da, încă ai timp, și cu o zi înainte, încă ai timp. Timpul se termină atunci când ai pășit în sala de examen, moment în care nu vei avea scuză, va trebui să dai tot în acel moment. Ai avut zile nenumărate de biologie, sute de probleme la chimie, ești obosit, și totuși, nu te lăsa ! Poate că acele exerciții făcute în momentele în care simți că nu mai poți te vor arunca în fruntea listei sau îți vor da sutimile necesare ca în dreptul numelui tău să fie scris ADMIS. Am mizat mereu pe dezvoltarea personal mai mult decât să-mi fac statistici legate de pregătirea viitorilor concurenți pe locurile de la medicină, și-ți recomand să faci și tu la fel. Ai grijă în ce-ți investești energia și nu lăsa lucrurile mai puțin importante să te distragă : ce medie a fost anul trecut, daca alții stau mai bine decât tine cu materia etc. Întrece-te pe tine însuți și vei izbuti mai mult decât îți imaginezi.

Dacă dai admiterea anul acesta și citești articolul, fie ai ajuns în punctul în care te hotărăști că meriți o pauză, fie pierzi vremea obosindu-ți ochii în fața unui ecran. Voi lăsa mai jos câteva sfaturi pe care cred că ar fi bine să le urmezi pe cât se poate, acum, cu câteva zile înainte de admitere :

 • Pune accent pe informațiile pe care nu le stăpânești așa bine. Citește mai mult, bagă-te puțin mai mult în detalii, fă-ți schemele necesare pentru a înțelege procesul.
 • Scrie-ți și colorează cu markere informațiile care fie dintr-un motiv sau altul nu le poți reține, de atât de multe ori încât le vei știi bine.
 • Ai grijă la detaliile cheie de genul hiper/hipo, cine stimulează când precum și la diferențierea structurilor asemănătoare.
 • Nu lucra fără pauze. Lucrurile trebuie să se mai și sedimenteze.
 • Fă-ți un program strict pe care să-l urmezi. Încearcă să nu pierzi nopțile și obișnuiește-ți corpul să dea randament maxim la ora 10 dimineața, ora la care se va desfășura examenul. Culcă-te la ora 10 seara și trezește-te la 7 dimineața. Dacă înveți de la 8 până la 8 seara vei avea nici mai mult nici mai puțin de 12 ore de studiu. Ținând cont că vei avea pauzele tale, vei ajunge la un minim de 8 ore de studiu, ceea ce te va propulsa enorm.
 • Adu-ți aminte, treaba ta este să înveți pentru admitere acum. Ștrandul și toate activitățiile pot aștepta până dupa examen.
 • Plimbă-te. Leg acest punct de nr 4. Când simți că nu mai poți, dar doar în acel moment, fie plimbă-te, fie dormi puțin, dar nu mai mult de 30 de minute – 1h.
 • Dacă chiar nu mai poți, deschide-te față de persoanele care ți-au fost alaturi pe acest drum. Vorbitul îți va face bine. În special cu persoane care au trecut prin aceeași experiență.
 • Dormi bine. Dormi bine. Dormi bine.
 • Hidratează-te și mănâncă corespunzător.
 • ÎNCHIDE-ȚI FACEBOOK-UL, INSTAGRAM, SNAPCHAT sau orice alta platformă ce o folosești. Îți mănâncă enorm din timp, energie și te distrage nespus de mult. Închide-le temporar până dupa admitere, crede-mă, va merita.
 • Sigur că acesta este cel mai bun sfat. Nu vei muri fără rețelele de socializare. Așa vei fi sigur că-ți poți posta ulterior pe facebook : “Started school at Victor Babeș University Of Medicine and Pharmacy Timișoara”.

Aceste momente sunt cruciale. Sunt momentele în care poți prinde aripi iar motivația te va face să dai totul, în același timp fiind și clipele în care poți pune pixul jos și să declari faptul că ai făcut tot ce se putea face și că te dai bătut punând pe seama destinului faptul dacă vei fi admis sau nu.

Este greu. Eu unul am cedat. Am simțit că nu sunt stăpân deloc pe materie, aveam impresia că nu am terminat totul așa că îmi investeam timpul în gânduri negative. Timp în care colegii mei munceau, ei știau că pregătirea se termină doar în momentul examenului. Norocul a fost că m-am înconjurat de-a lungul timpului de persoane care nu m-au lăsat să cad. Apoi am luat o pauză de 2 zile, am practicat sportul meu preferat, ciclismul, și m-am întors înapoi la învățat cu forțe proaspete, reușind astfel să-mi securizez un loc bun în cadrul rezultatelor admiterii.

Te vei bucura de zeci de ore de anatomie, sute de pagini de învățat la biocel, o grămadă de informații interesante pe care biochimia ți le v-a deschide, vei diseca, îți vei face poze cu prietenii în halate iar în vară vei merge în practică. Cu puțin noroc vei intra și într-o sală de operație încă din primul an, te vei implica în societățile studențești, vei lega prietenii noi, vei lega relații interumane poate pentru toata viața, vei deveni student la medicină, îți vei face părinții mândrii iar tu vei deveni un alt om.

Mult success la admitere ! Voie bună ! Cu drag, Alexandru Sturm ( Andi ).

P.S : eu cred în tine

Posted in Blog, General, MG, Timisoara by Alexandru Sturm | Tags: , , ,