Cu suflet…pentru ”stoma”

23/08/2017

Cu suflet...pentru ”stoma”

[…]

Familie: -De ce ai ales să urmezi medicina dentară? A fi medic dentist presupune, pe lângă un efort material susținut de-a lungul anilor de studiu, capacitatea de a crea din medicină artă, disponibilitatea și harul de a reda pacientului dorința de a zâmbi din nou. Nu crezi că astfel de însușiri presupun o vocație aparte și că îndemânarea ta ar trebui să fie una ieșită din comun?

Prieteni: -De ce ai ales un domeniu medical cu o arie de selecție mai restrânsă comparativ cu medicina generală? A fi medic stomatolog necesită o intensă pregătire teoretică dar mai ales o importantă experiență în practica medicală!! Ești conștient de sacrificiile pe care urmează să le faci?

Rude: -Ești conștient de faptul că medicina dentară este la ora actuală o revoluție și că acest aspect presupune o informare și o educație suplimentară pentru a reuși să faci față noilor aspirații și cerințe de pe piață?

[…]   

      Și astfel, întrebări peste întrebări la care nu puteam formula un răspuns relevant. Acest lucru nu din pricina faptului că nu eram sigur pe viitorul meu și pe alegerea făcută, ci dintr-un alt motiv, unul mai subiectiv, pe care îl ofeream tuturor cu o oarecare reținere. Toate răspunsurile mele se bazau pe noțiuni de natură interioară pentru că eram obsedat de dorința de a alege cu sufletul! Și într-un final, asta am făcut! Acesta a fost motivul pentru care am dat uitării domeniile de activitate din cadrul medicinei generale și am ales stoma (așa cum ne place nouă mediciniștilor să o evocăm) !

     Surprins am fost de faptul că nimeni nu a fost totuși împotriva alegerii mele și că numeroasele întrebări pe care le-am primit au încetat de-a lungul primului an de studenție. Acest lucru s-a întâmplat tocmai din istorioarele pe care le-am expus apropiaților și din satisfacția pe care le-am oferit-o acestora în timpul prezentărilor mele. În același timp cei dragi mie au surprins pe chipul meu satisfacția alegerii făcute și bucuria cu care împărtășeam din noile mele experiențe. Probabil cei mai mulți dintre ei au conștientizat importanța alegerii viitorului ca parte integrantă din sfera sufletească. Fără dar și poate, au ajuns la concluzia conform căreia omul își poate clădi un viitor cu o bază solidă apelând la sfatul inimii. Plecând de la acest lucru, răspundeam tuturor clar și răspicat: am ales să urmez facultatea de medicină dentară pentru că astfel am simțit în sufletul meu!! Probabil un răspuns destul de ocolitor și în mare parte irelevant, dar era singura variantă prin care îmi puteam alina mintea și prin intermediul căreia încercam să mă automotivez în speranța găsirii unor alte formulări. Ceea ce am reușit să fac în continuare a fost să îmi acord timpul necesar, să aștept și să ofer universului șansa de a mă ajuta! Asfel am rezolvat cu brio ecuația primului an de studenție la stomatologie iar viața mi-a dăruit răspunsuri relevante la toate nelămuririle apropiaților mei.

     Familiei mele am reușit să-i demonstrez că manualitatea este atuul pe care orice medic dentist îl câștigă în timp și că disponibilitatea și harul medicului de a reda pacientului zâmbetul pe buze le poate acapara prin muncă și devotament.

     Prietenilor mei le-am demonstrat că însăși viața de student la medicină presupune sacrificii și că practica medicală aduce cu ea satisfacții uriașe dacă reușești să întâlnești persoana potrivită.

     Rudelor mele le pot oferi ca parte din răspuns doar conștientizarea acțiunilor mele! Ceea ce nu pot avea de partea mea este tăria universului și modul în care viitorul va acționa asupra dorințelor mele. Cert este însă că, alegerile pe care le facem nu trebuie lăsate mereu în voia psihicului și că inima are și ea un cuvânt important în astfel de împrejurări. Garația mea este că voi munci pentru perfecționare, pentru a atinge standardele impuse de stomatologie în viitor și că voi continua să aleg cu sufletul în meserie exact ca acum 365 de zile și o lună!!

                                                                      Cu suflet…pentru voi medicii (dentiști și nu numai), Andrei Urîtu

 

Posted in Blog, MD, Timisoara by Andrei Urîtu