JURĂMÂNTUL MILITAR – LEGĂMÂNTUL SACRU FAŢĂ DE ŢARĂ

21/11/2017

“Eu…. jur credinţă patriei mele, România. Jur să-mi apăr ţara,… “

“Eu, studenta Ciobanu Iulia Andreea, JUR credință patriei mele, ROMÂNIA. Jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții. Jur să respect Constituția, legile țării și regulamentele militare. Așa sa-mi ajute DUMNEZEU.”

Acestea au fost cuvintele care m-au legat defintiv, atât solemn, cât și spiritual de viitoarea mea profesie, cea de medic militar. Ziua jurământului militar este o zi unică pentru fiecare student militar, este la fel de importantă ca ziua admiterii , însă de data aceasta ai alături de tine toate persoanele dragi. Este ziua în care toți oamenii din jurul tău văd cât de “mare“ și important ai devenit, văd cu adevărat că ai crescut și nu mai ești același țânc care nu știe ce să facă cu viața lui. Nu există o emoție mai mare trăită de mine până acum decât cea în care îți vezi părinții plângând de bucurie. Pot spune ca unul din motivele pentru care am ales medicina militară a fost sa-mi fac părinții mândri de mine, încercând să combin frumusețea profesiilor lor in una singură – MEDICINA MILITARA (cea de militar și cadru medical).

Încă traiesc acea clipă în care îmi țineam arma strânsă la piept și încercam să caut prin mulțime ochii părinților mei și familiei mele, până când am găsit privirea tatălui meu, care îmi spunea : “ Felicitări fetița mea, ai ajuns cu adevărat MARE! Țin minte și acum momentul acela în care a început oficial ceremonia cu intonarea imnului patriei noastre…un moment de nedescris și profund. Un moment în care simțeai cu adevărat acel spirit patriotic și de iubire, atât față de țara noastră, cât și față de știința vindecării suferințelor, Medicina. Au urmat o serie de discursuri printre care cel care mi-a atras atentia a fost al decanului Prof. univ. dr. Ovidiu S. Cotoi. Cuvintele domnului profesor pe care le-am perceput ca și cuvinte ale mentorilor, înţelepţilor și eroilor care îţi vorbesc, m-au sensibilizat și au reușit să-mi amplifice dorința de a lupta pentru cariera mea și de a-mi atinge scopurile şi visurile.

“Dragii mei studenți sper ca peste 6 ani să fiu din nou în fața d-voastra, dar de data acesata la depunerea juramantului solemn al medicilor, jurmăntul lui Hipocrate. Până atunci vor urma ani grei plini de provocări, examene, laboratoare , reușite și eșecuri, însă va merita efortul… Veți vedea. Astăzi vă pot compara cu niște celule stem care după multă muncă și dăruire își vor găsi specializarea, totul depinde doar de voi. Va urez cei mai frumoți ani din viața voastră și multă baftă în a deveni cu adevarat medici…”

Posted in General, MG, Militara, Targu Mures by Iulia Ciobanu