Jurnalul unei viitoare mediciniste: Cum să te pregătești mai ușor pentru Medicină?

11/08/2017

În mintea fiecărui liceean, apare la un moment dat întrebarea „bun, mai un an – doi și termin, dar după ce fac?”. De obicei, aceste gânduri apar prin clasa a XI-a datorită (sau din cauza) simulărilor care până și pe mine mă cam sperie. Dacă după un anumit timp de gândire te-ai hotărât că vrei să aplici la o Facultate de Medicină, în continuarea articolul vei găsi câteva idei venite din partea mea, o viitoare medicinistă – la fel ca tine, despre cum să te pregătești pentru acest drum.

  • Construiește o bază solidă de cunoștințe.

Imaginează-ți că succesul tău (intrarea la Medicină) este exact ca o casă. Astfel, ai nevoie de o bază solidă peste care să construiești. Din punctul meu de vedere, aceasta este reprezentată de biologie și chimie. Dacă te pasionează cele două materii, atunci axează-te pe ele, învață și citește cât de mult poți, iar reușita ta e garantată. Pentru ca această fundație să reziste tuturor cunoștințelor care vor urma în timpul facultății, atrenează-ți creierul și învață, învață, învață.

  • Găsește-ți propriul stil de învățare.

Deoarece oamenii comunică prin căi diferite, și stilurile de învățare variază: unora le e mai ușor dacă învață în timp ce explică, altora – dacă le demonstrezi practic sau învață cu voce tare. Personal, pentru a-mi fi mai ușor, am nevoie de cât mai multe scheme, desene, figuri, lucruri practice. De asemenea, tot ce memorez reproduc cu voce tare și ziua următoare fac o recapitulare. Fiecare dintre noi își poate găsi stilul propriu prin cunoașterea de sine.

  • Participă în cât mai multe activități extrașcolare.

De când mă știu, m-am implicat în cât mai multe proiecte și nu am regretat niciodată această alegere. Prin activități, tinerii ajung să se cunoască mai bine pe ei înșiși, să își dea seama de adevăratele lor dorințe și, încercându-le pe toate, sigur găsesc cel puțin un lucru care să îi reprezinte. Pe mine cel mai mult până acum m-a ajutat programul Leaders Explore la care vă invit și pe voi să vă înscrieți.

  • Organizează-ți timpul.

Dacă vrei, cu siguranță ai timp și de viața socială, și de hobby-uri, și de școală, cu condiția că știi cum să îți organizezi așa cum trebuie timpul. Eu în fiecare zi îmi fac câte o listă cu tot ce am de făcut și pun pe primul plan ce este mai important. După ce termin, îmi permit să mă ocup și de celelalte aspecte din viața mea. Îți sugerez și ție să încerci același lucru.

  • Explorează.

De fiecare dată înainte să îți faci un angajament, trebuie să știi în ce te implici. Sfatul meu este ca fiecare liceean căruia i-a trecut prin minte să aplice la această facultate ar trebui să se documenteze în legătură cu ce înseamnă cu adevărat să fii medicinist, ce se întâmplă la finalul facultății și câți ani din viață e dispus să își sacrifice pentru meseria de medic.

Le doresc multă baftă tuturor celor care aleg acest drum și, cine știe, peste doi ani poate vom fi colegi. 🙂

Posted in Blog by Amalia Danciu | Tags: ,