PRIMII PAȘI ÎN MEDICINA MILITARĂ

17/10/2017

“Medicine is a science of uncertainty and an art of probability. “

William Osler

Acesta este unul dintre citatele mele preferate; acest citat motivațional mă face să zâmbesc și să iubesc ceea ce fac în fiecare zi.

Mă numesc Iulia Andreea Ciobanu și sunt studentă în primul an la Facultatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș la secția de medicină militară. Nu îmi vine să cred că am reușit să trec de primele provocări pentru a-mi atinge visul de a deveni medic militar. Perioada de pregătire a fost lungă și plină de încercări, dar efortul depus pentru a ajunge astăzi aici a meritat din plin, aici fiind locul unde ma simt ca acasă și unde știu ce trebuie să fac ca să devin ceea ce vreau să fiu.

Probabil mulți vă întrebați de ce am ales cariera de medic militar, răspunsul îl veți afla în următoarele câteva rânduri .

De mică știam că vreau să devin medic pentru a salva vieți și pentru a ajuta oameni, iar acest vis l-am simțit realizabil după ce am participat la UVE (universitatea de vara pentru elevi) unde m-am convins total că voi deveni un adevărat doctor, după ce voi parcurge anii de studenție la facultatea din Targu Mureș.

Dintotdeauna am fost fascinată de cariera militară, tatăl meu, comandor în cadrul Aviației militare fiind un exemplu pentru mine. Când am început pregătirea la Targu Mureș pentru admitere am aflat ca există locuri și la medicina militară ; în acel moment am știut ca acesta este trenul meu și nu trebuie sa-l ratez. Așa a început perioada grea de pregătire pentru admitere, cu ore nesfârșite de pregătire sportivă, psihologică și de anatomie. Pentru a fi admis la un profil militar trebuie să treci prin multe probe care îți vor pune la încercare, atât fizicul, cât și psihicul. A trebuit în 2 luni să ajung la performața de a alerga 2 km în mai puțin de 9 minute și 30 de secunde, baremul maxim admis pentru a trece de proba sportivă eliminatorie; până atunci nu am realizat cât de importantă poate să fie o secundă în viața unui om, o secundă chiar îți poate decide viitorul. Următoarea probă a constat într-un traseu utilitar aplicativ care îți testează, atât abilitățile fizice, cât și viteza de reacție în mai puțin de 2 minute. După cum ziceam acestă admitere a avut la bază și o pregătire psihică deoarece pentru a fi un bun candidat trebuie să treci prin 3 teste de logica, 2 teste situaționale , un test de lucru în echipă și un interviu cu un psiholog militar.

Țin minte și acum acele zile… acele zile care au fost cele mai dificile din viața mea , dar au fost și cele mai frumoase. Nu va puteți imagina cât de puternici și invincibili vă puteți simți. După atât muncă te afli între cei 5 candidați admiși din 40 care pot deveni medici militari. Acel moment al adevărului a fost unul ireal, la fel ca atunci când mi-am văzut numele pe lista celor admiși. Vă spun că o bucurie mai mare pe lumea aceasta decât să vezi în dreptul numelui tău ADMIS nu poate exista. Nu e ușor și niciodată nu va fi, veți avea zile în care veți spune că nu mai puteți, oare voi reuși ? oare sunt făcut pentru acest lucru ? Ceea ce trebuie sa stiți este că pentru a vă realiza visul trebuie să continuați și niciodată să renunțați. Este mult mai ușor să renunți decât să lupți pentru visele tale.

Acum, astăzi, sunt aici în camera 28 a căminului militar și am șansa de a vă împărtăși vouă, viitorilor medici și va spun : merită orice sacrificiu, merită oricât de tare ar durea câteodată, merită să vă auziți numele într-o sală mare festivă în care un profesor doctor îți va spune : “Sunt sigur că vei ajunge mare , vei ajunge cu adevărat un vindecător de vieți .”

” Doctorul îngrijește , iar Dumnezeu vindecă…”

Posted in Blog, General, MG, Militara, Targu Mures by Iulia Ciobanu