“PROFESOR ȘI ÎNVĂȚĂCEL” MEDICINIST

30/11/2017

 

Pentru a fi convins că drumul pe care îl urmezi este ceea ce te definește cu adevărat, nu ezita să acorzi atenție tuturor posibilităților care se ivesc în viața ta! Fii sigur că sacrificiul pe care îl depui pentru a-ți clădi viitorul este baza consolidării tale ulterioare. Arată interes față de tine, arată interes și manifestă respect față de oamenii care se implică cu adevărat în progresul tău pe plan intelectual. Referitor la acest aspect, fii hotărât în alegerile tale, acționează pe baza principiilor și pe baza ideilor tale dar ascultă în același timp sfatul mai marilor tăi colegi. Nu ezita să le oferi respectul cuvenit și modelează-ți caracterul după atuurile pe care aceștia le expun în fața ta. Intercalează într-un mod plăcut gândul tău, cu sufletul și cu învățămintele celor mai experimentați. Integrează-te cu totul în acest univers al corelației dintre „dascăl și învățăcel „.

Ideea centrală a micii mele confesiuni din rândurile de mai sus am regăsit-o în urmă cu cateva săptămâni în cadrul workshop-ului de chirurgie destinat medicinei dentare din cadrul SSCR. Feedback-ul acestei noi experiențe din viața mea a stat la baza publicării acestui nou articol, motiv pentru care am hotărât să împart cu voi, dragi mediciniști, câte puțin din pasiunea pe care am dezvoltat-o în urma acestui proiect. Totul se rezumă cu vârf și îndesat la motivația spre a cunoaște pe care o dezvolți când ai drept tutori colegi ai generațiilor mai mari.

Profesionalismul pe care l-am întâlnit în cadrul celor două zile de workshop a reprezentat punctul forte al întregului proiect. Modul de desfășurare al prezentărilor teoretice însoțite atent de practica necesară pentru a asimila noțiunile expuse, s-au integrat perfect în ansamblul creat. Atmosfera plăcută și dorința participanților de a-și însuși noi cunoștințe medicale într-un cadru liniștit,  a reprezentat pentru toți cei prezenți, una dintre cele mai deosebite experiențe studențești la care am luat parte. Fie vorba între noi, îți șoptesc ție, student medicinist: “profită de tinerețea și implicarea de care dau dovadă mai marii tăi colegi. Învață permanent din experiența lor și nu stagna în amfiteatrul facultății tale ascultând doar teoriile profesorilor tăi. Deschide-ți sufletul și mintea pentru a învăța de la oamenii implicați cu adevărat în propria dezvoltare personală și în dezvoltarea celor din jur.”

Cu sinceritate mărturisesc că experiența la care am luat parte, a reprezentat un cumul de cunoștințe teoretice și practice pe care, într-un an și câteva luni de studenție, nu am avut ocazia să le valorific în cadrul lucrărilor practice de laborator din cadrul facultății. Nu am trecut cu vederea acest aspect și mi-am însușit noi informații medicale, deosebit de importante, în cadrul celor două zile de workshop. Modul în care noile noțiuni s-au sedimentat în bagajul meu de cunoștinte a fost unul inedit. Faptul că am avut onoarea de a învăța alături de colegii generației mele sub tutela colegilor din generațiile mai mari, au pus bazele unei solide „ construcții intelectuale „ extrem de utile pentru viitor. Pe această cale țin să mulțumesc întregii echipe SSCR pentru efortul depus și pentru răbdarea de fier de care au dat dovadă.

Pe tine, student medicinist, te sfătuiesc să te implici la rândul tău, la momentul oportun, în dezvoltarea și în progresul intelectual al colegilor tăi. Ascultă și fii “învățăcel” când viața îți oferă oportunități și părăsește anonimatul pentru a-ți câștiga ulterior statutul de „profesor„ pentru “învățăcelul”din fața ta.

Învățăcel” la rându-mi, Andrei Urîtu

Posted in Blog, MD, Timisoara by Andrei Urîtu