Sfaturi pentru bobocei

04/10/2017

Dragi studenți începători în tainele medicinei, ați dat ochii, în sfârșit, cu momentul mult așteptat. V-ați aprovizionat cu entuziasm, energie și muuultă curiozitate, ați intrat pe porțile facultății, ați căutat la disperare amfiteatre peste amfiteatre, v-ați găsit locurile printre străinii care vă vor deveni colegi de neuitat și ați început să fiți numai ochi și urechi la primele cursuri și laboratoare din viața voastră. Este un lucru de mare preț, sunteți mult mai aproape de visul vostru, trăiți studenția cu toate bucuriile și dificultățile ei, vă maturizați pe toate planurile, deveniți adulți. Deoarece știu cât de greu este procesul acomodării și cât de mult timp trece până când înțelegeți în mare parte ce e cu toate cunoștințele care vi se îngrămădesc în minte, cum e cu sesiunea aceea „îngrozitoare” de care tot auziți zilnic, de unde să vă procurați materialele, cum să învățați mai eficient sau cum să vă organizați timpul în așa fel încât să mai puteți trăi pe lângă toate acestea, m-am gândit să vă transmit câteva sfaturi. Mie mi-au fost de folos anul trecut pe vremea aceasta, când eram ca voi și apreciam mult orice informație menită să mă dezmeticească din haosul în care mă bălăceam. Așadar,

  1. Degeaba ai tehnică dacă n-ai materialul de bază.

Procurați-vă din timp cursuri, cărți, atlase de care aveți nevoie pentru a vă putea uita peste ele și pentru a nu alerga în disperare când se apropie colocviul sau chiar sesiunea. Întrebați-vă profesorii, asistenții de lucrări practice, colegii mai mari, bibliotecarii sau cel mai sigur, pe cei de la xerox. Deși nu este cea mai corectă metodă, suntem studenți=n-avem mulți bani, cărțile sunt multe și voluminoase, așa că apelăm la orice soluție rezonabilă. Cel puțin la mine, în Cluj-Napoca, există 4 xerox-uri pe aceeași stradă care au pachete de cărți pentru fiecare an universitar; noi doar dăm comandă și peste o zi-două, avem ce ne trebuie, în caz că nu mai găsim la bibliotecă.

  1. Învățați să aveți răbdare.

Mai ales în prima săptămână, o să fiți îmbrățișați călduros de cozi interminabile: la biblio, la secretariat, la cantină, la xerox, la librărie. Sunteți viitori medici, intelectuali cu caracter, se presupune că știți cum să vă purtați cu semenii și că înțelegeți cât de greu le este celor care lucrează cu sute de studenți pe zi și care sunt și ei oameni, mai obosesc, mai greșesc, mai uită să zâmbească uneori. Fiți calmi, înțelegători, blânzi și o să câștigați mai mult decât vă puteți închipui.

 

3. Învățați să învățați.

Este mai mult decât evident că din moment ce volumul și nivelul cunoștințelor pe care trebuie să le acumulați s-a schimbat, iar timpul s-a scurtat, veți avea de înfruntat o nouă provocare: verificați dacă modul vostru de a învăța se mai potrivește în acest context iar dacă timpul nu vă ajunge, obosiți prea repede sau nu rețineți ceea ce citiți, întoarceți foaia. Învățați vizual( cu desene, bilețele, scheme, machete, mulaje, schelete, lecții filmate de pe YouTube), auditiv(există diverse înregistrări pe care le puteți audia când lucrați ceva repetitiv, monoton), practic (fiți activi, nu dormiți și așteptați să treacă timpul la lucrări PRACTICE), atingeți, mirosiți, încercați orice până descoperiți care e combinația perfectă pentru voi. S-ar putea să oscilați mult între metode și v-aș sfătui să utilizați combinații între ele pentru a acumula și reține cât mai mult. Luați în considerare următorul punct și profitați de timpul vostru la maxim.

 

  1. Viața de medicinist nu înseamnă numai și numai stat cu nasul în cărți.

Nu ați venit la facultate ca să vă petreceți 6 ani din viață în bibliotecă, asta e sigur. În prima lună încă vă puteți permite luxul de a ieși cât mai des cu colegii (2-4 ori/săptămână), ca să vă cunoașteți, socializând și împărtășind grijile voastre. Este esențial să folosiți timpul acesta, ei voi fi colegii voștri de grupă, serie, an, pentru o lungă perioadă de timp, veți fi medici și e bine să ai prieteni dispersați peste tot, să știi unde să ceri un sfat sau să trimiți un pacient. De asemenea, e reconfortant să-ți găsești locul printre niște oameni faini, care știu când să fie serioși și când să se distreze de minune. Faceți și o activitate, două de voluntariat, dacă vă place mult socializarea, ieșiți la petrecerile special organizate pentru voi. O să cunoașteți o gama mai largă de studenți care vă pot îndruma cu ajutorul lor de orice fel.

  1. Timp este pentru toate.

Circulă ideea că dacă ești la medicină nu mai ai timp nici să respiri. Eu nu sunt de aceeași părere. Reușesc de jumătate de an să îmi mențin o medie bună la examene, să am grijă de casa în care stau, de mine, să socializez și să câștig un ban ajutând copii de diferite vârste cu meditații. Atât timp cât sunteți organizați, știți ce vreți să faceți și cum să faceți, ceasul e de partea voastră. Când vă hotărăți să învățați, învățați și nu vă lasați distrași de telefon, laptop, evenimente sau mai știu eu ce. Când vă distrați, vă distrați cu adevărat, lăsați Papilianul acasă unde îi e locul și nu vă mai gândiți la el măcar câteva ore. A-ți ști prioritățile în viață este esențial. Întâi învățatul, nu vă puteți juca cu viețile oamenilor numai pentru că n-ați avut chef să citiți cursul acela blestemat, apoi distracția. Una fără alta nu funționează. N-are rost să exagerați cu nimic. Nu vă neglijați sănătatea, faceți mișcare, mâncați ceva gătit, încercați să nu vă lăsați conduși de vicii și dormiți 7-8 ore. Eu regret că seara, în loc să mă pun la somn, pierdeam vremea cu fel de fel de nimicuri și reușeam ”să mă odihnesc” 5-6 ore, acumulând cantități industriale de oboseală la sfârșitul sesiunii 1. Nu a fost deloc benefic, mă durea capul și din cauza oboselii, procrastinam mai mult decât mi-aș fi permis.

  1. Nu vă stresați (prea mult).

Sunt conștientă că acest punct este cel mai puțin probabil de ascultat de către boboci. Stresul este mare când habar n-aveți ce vă așteaptă la colț, doar vi se spune că este dificil. Vă sperie sesiunea mai rău ca orice, aveți multe de făcut și nu știți încontro să o apucați, nu vreți să greșiți foarte mult, ați dori să găsiți împlinire și echilibru în viețile voastre. Toți am trecut și trecem prin asta. Dacă aș putea schimba ceva la mine în stadiul de boboacă, ar fi să nu mă mai consum sufletește pentru orice mă ia prin surprindere. Vorba poporului nostru, ”nu e dracul atât de negru pe cât crezi”. După ce vă vedeți scăpați din mrejele primului semestru, prindeți curaj, încredere și siguranță că puteți supraviețui oricărei greutăți ce va urma. Stresându-vă sau nu, timpul trece, o să ajungeți în același punct, însă șansele ca un consum psihic de acest gen să vă obosească prea mult sunt crescute. Puneți-vă bariere emoționale, judecați la rece, nu vă lăsați intimidați nici de volumul de informație, nici de severitatea asistentului de anato (vrea doar să vă transforme din liceeni visători în tineri responsabili), munciți și o să ajungeți unde vă doriți.

Toate acestea fiind spuse, vă urez mult mult succes, spor în toate, putere, curaj și răbdare! Știți de ce ați ales drumul acesta, rămâneți pe el oricât de multe piedici ați avea (s-ar putea să vă îmbie gândul că la unele facultăți este mai lejer și puteți ajunge departe și de acolo, renunțați la idee, nu este ceea ce vreți cu adevărat, sunt doar mecanisme de protecție a psihicului). În final, satisfacția va compensa totul și gustul amar se va șterge. Nimic de valoare nu se poate obține fără efort pe măsură!

 

 

Posted in Blog, Cluj by Diana Santionean | Tags: , , , , , , , ,