Tu ce vrei să te faci când o să fii mare?

24/10/2017

Dacă ai senzația că e greu să te decizi încotro s-o apuci la 18 ani când se apropie sfârșitul liceului, stai să vezi când o să termini Medicina. Am numărat nu mai puțin de 58 de specialități scoase la concurs la examenul de rezidențiat din România din acest an. Și cu toate acestea, după 4 ani de facultate la orizonturile mele se iveau maxim 3.

După 4 ani și jumătate se mai găsea una singură + anxietatea tipică pe care o simțim cu toții în fața luării unei decizii care ne va schimba viața pentru totdeauna. După 5 ani anxietatea a dispărut făcându-i loc, exact cum s-a întâmplat cu un an înainte să termin liceul, unei siguranțe aproape inexplicabile de care din păcate nu mulți au parte. Știam ce vreau!

Acum 6 ani, în 2011 începeam pregătirea pentru Medicină. Nu mi-am permis nici măcar o secundă să iau eșecul în considerare, indiferent de circumstanțe. Am pornit la drum fără un plan B, o decizie aparent prostească, dar eu sunt un om care ia decizii pe baza intuiției. Cu alte cuvinte, inima o să știe mereu calea, am o încredere orbească în ea. Și dacă nu va fi inima, atunci va intra soarta în joc să-mi decidă viitorul. Acum s-a întâmplat la fel.

M-a întrebat cineva destul de recent, care a fost secretul. O să ți-l spun și ție, dar te avertizez că te așteaptă o perioadă de căutare. A cui? A propriei persoane.

Trebuie să începi, sau să continui, să te cunoști pe tine, lucru deosebit de dificil. Trebuie să ai curaj să cauți chiar dacă nimic palpabil nu e la orizont. Observă ce-ți place să faci, observă la ce ești bun și către ce loc te atrage chemarea interioară. Conștientizează riscurile pe care ești dispus să ți le asumi, sacrificiile pe care ești dispus să le faci și explorează.

Acesta însă nu este doar un experiment imaginar, scrie-le pe foaie, fă-ți o diagramă Venn (poza de mai jos) dacă te ajută și nu uita să te inspiri de la alții.

Dacă ai găsit ceva concret, singurul mod prin care poți să-ți distrugi  frica de-a lua decizia care-ți va schimba viața, e să iei contact cu acel domeniu. Cu cât mai mult cu atât mai bine. A merge în necunoscut nu este neapărat un lucru rău, dar trebuie și acesta făcut cu cap. Dacă ai realizat că ce voiai inițial nu e pentru tine, nu e nicio problemă, explorezi următoarea variantă. Neobosit, neîncetat, până când găsești ce cauți. O s-o recunoști când o vei găsi pentru că vocația este un lucru care te alege pe tine.

Probabil că una din probleme milenialilor, pe lângă eterna nerăbdare, este nehotărârea. Sper să ai tăria să treci peste și să mergi înainte. Viața abia acum începe.

Și… în cazul în care crezi, că după ce vei lua decizia, după ce vei ști care îți este direcția respectiv sensul, va fi totul facil, te înșeli.

Te vei lovi de oameni care nu-ți vor împărtăși entuziasmul, te vei lovi de propriile îndoieli, oricât de bine înfipte ți-ar fi rădăcinile în ceea ce faci, vei avea senzația că te plafonezi și multe altele. Dar nu-ți fă griji, va fi bine. Tu găsește-ți calea, iar apoi, ajută-i pe alții să și-o găsească; și nu uita ca după ce înveți un lucru, mai ales în Medicină, e datoria ta să-l dai mai departe la cei mici. Dăruiește ce tu n-ai primit niciodată, te rog din suflet.

P.S Dacă vrei să afli mai multe despre povestea mea cu Medicina, o găsești în cartea #DrumulSpreMedicină. Detalii aici: http://blogdemedicinisti.com/cartea

Posted in Blog by Codrin Tocut