TU, medicinistule

21/09/2017

Eu, el, ea, noi cei de aici, voi cei de pretutindeni…noi studenții de la medicină, noi cei care am început un nou drum…cu toții ne întrebăm: sunt pregătit? pot face față unui an mult mai greu decât precedentul? Și stăm și medităm…îndelung…căutăm argumente pentru a ne oferi nouă înșine răspunsuri motivate…și apoi te auzi vorbind cu tine însăși, cu sufletul tău: “teoretic” da, “teoretic” ar trebui sa fie astfel, experiența va fi cea care va conta, mult, foarte mult, cea care ar trebui să vină în sprijinul meu! Dar subconștientul tău te obligă să rostești și cuvântul „practic”și atunci apare momentul de ezitare, momentul în care, deși ești pregătit sufletește pentru viitor, teama de necunoscut te copleșește din nou, exact ca la începutul acestei povești cu studenția. Pentru că zi de zi, an de an, simți că parcurgi volume întregi din povestea care îți este scrisă dar niciodată nu pui punct (cel puțin ca student medicinist)! Și tocmai datorită acestui fapt, ți-e frică ție, tu cel ce ești în situația mea și tu cel care citești aceste rânduri, de propriile tale forțe. Personal, scriind acestea, îmi ofer o parte din suflet și din gând doar ca tu să înțelegi că viața de medicinist te obligă în fiecare secundă să îți învingi temerile, fie ele de orice natură( de o piesă anatomică, de sesiune, de noutate ) și să depășești bariera psihologică a cunoașterii de sine.

Mă aflu la începutul anului II, teoretic ca student trecut prin cuprinsul acestei cărți de aventură, deci cu o oarecare motivație în spate, cu o oarecare experiență din trecut. La drept vorbind, chiar acest lucru începi să îl realizezi în momentul în care te adresezi unui boboc entuziasmat de tot ceea ce se întâmplă în jurul lui. În acel moment simți cu toată ființa ta că ai lumea la picioare și că poți fi un adevărat pedagog și un bun mentor pentru mai micii tăi colegi de facultate. Dar cum orice student are de învățat de la cadrele de predare, tot astfel un profesor poate deveni student al unui alt profesor! Prin urmare ajungi să dai sfaturi celor mici dar descoperi că trebuie să primești la rândul tău un alt sfat mai bun decât precedentul pe care deja l-ai oferit. Practic, ești într-o continuă stare de acțiune și reacțiune, ceea ce te obligă involuntar să te întrebi: pot? mai pot? trebuie , nu? Acum trebuie să învăț dar trebuie să vin și în sprijinul  colegilor mai mici, cu sfaturi, cu ganduri bune, cu ambiție. Oare o să fac față și acestui aspect? Normal că voi reuși!!! Și alții au ajuns să citească acest capitol, deci va trebui să mă adaptez și eu la rândul meu acestui fapt…Prin urmare , așa cum tu cititorule de anul I vei ajunge să citești aceasta, asftel eu și colegii mei vom ajunge să lecturăm următoarea pagină! Scriind acestea, răspund unei întrebări recent adresate mie:

– “Andrei, care este nivelul entuziasmului tău la momentul acestui nou început de drum?”

– “Mare, datorită vouă, experienței și maturității și în același timp mai redus datorită temerii de maturitate, de responsabilitate! Mai mult decât atât, sunt absolut convins de tăria motivației mele din acest moment dar ezit să exteriorizez acest lucru. Sunt nerăbdător să descopăr în continuare lucrurile cu înțelesuri nedeslușite, sunt pregătit să mă autodepășesc și să fac față noilor provocări.”

Răspunsul a fost evaluat pe moment ca fiind unul tipic, din categoria răspunsurilor clasice date de un medicinist! Ceea ce am remarcat a fost faptul că ulterior, am primit și eu la rândul meu același răspuns de la cei aflați în situația mea.

Prin urmare, am ajuns la concluzia că, experiența anilor precedenți are importanța sa majoră spre cunoașterea viitorului dar că modul în care reușim să ne motivăm spre a cunoaște este ceea ce contează cu adevărat! Faptul că suntem dominați de teama de a nu dezamăgi se încadrează în normalitatea meseriei pe care o practicăm. Însă nu uita:

Tu, viitor medic, ești pregătit pentru a face față noilor provocări!!!

Tu vei reuși în noul an!!!

Tu ești cel care contează!!!

La fel ca tine, eu, Andrei Urîtu

Posted in Blog, MD, Timisoara by Andrei Urîtu